Sitrussivut

Citrus Pages




 
Sitrusöljyt images/flagbritish.jpg





Tuoksupomeranssin kukka Valmistus Kafferilimetin lehtiä
Käyttö
Öljyjen nimet
Taulukon rakenne
Sitrusöljytaulukko
    
Tuoksupomeranssin kukka
Bouquetier de Nice à fleurs doubles
© Petr Broža
Kafferilimetin lehtiä
Citrus hystrix

© Citrus Clonal Protection Program










Valmistus


Välimerenmandariini, Citrus reticulata var. deliciosa

Persianlimetti

Välimerenlimetti, Citrus limetta

Sitrusöljyt ovat hedelmissä olevia kemiallisia yhdisteitä, joihin hedelmän tyypillinen aromi on tiivistynyt. Nämä aromaattiset yhdisteet eivät yleensä ole kemialliselta koostumukseltaan öljyjä, mutta niitä on totuttu kutsumaan sellaisiksi. Hienotuoksuisimmat öljyt saadaan kukista. Eniten öljyjä on hedelmien kuorissa, jonkin verran myös hedelmälihassa ja mehussa.

 Teolliseen käyttöön valtaosa öljyistä saadaan kun mehu on hedelmästä puristettu ensin pois ja jäljelle jääneestä kuorimassasta irrotetaan öljy joko puristamalla tai höyrytislaamalla. Hienoin öljy saadaan puristuksen ensivaiheessa, ns. kylmäpuristuksessa, jolloin paine on vielä pieni ja lämpötila alhainen. Loppu öljy syntyy puristuksen loppuvaiheessa kun painetta lisätään ja lämpötilaa nostetaan.

Muihin tarkoituksiin öljyjä valmistetaan kylmäpuristamalla kuoren ulointa, värillistä osaa, jossa öljyrauhaset sijaitsevat ja höyrytislaamalla muita kasvinosia. Höyrytislaamalla kasveista irtoavat vain vesiliukoiset ja haihtuvat yhdisteet, mutta eivät esim. tanniinit tai hartsi- ja vahamaiset ainesosat, jotka ovat arvokkaita parfyymeissä ja aromaterapiassa. Niissä käytettäviä puolikiinteitä absoluutteja ja konkreetteja voidaan irrottaa käyttämällä alkoholi- ja heksaaniliuottimia. Kaikki nämä hedelmäöljyt liukenevat alkoholiin, rasvaan ja muihin kasviöljyihin (esim. oliivi- tai rypsiöljyyn) mutta eivät veteen tai muihin nesteisiin. "Kiinteistä" kasviöljyistä poiketen joutuessaan kosketuksiin ilman kanssa hedelmäöljyt haihtuvat kokonaan jättämättä jälkeensä tahmeaa kuivunutta ainesta.

Käyttö
Suurin sitrusöljyjen käyttäjä on elintarviketeollisuus. Sitrusöljyt antavat maun moneen maailmanlaajuisesti tunnettuun virvoitusjuomaan. Öljyt antavat arominsa myös mehuihin, mehujuomiin, makeisiin, marmeladeihin, hilloihin, kekseihin ja muihin leivonnaisiin. Öljyt ovat merkittävä maun antaja monessa tunnetussa sitrusliköörissä (Grand Marnier, Cointreau, Curaçao ja Triple sec) ja muissa alkoholijuomissa. Elintarvikeliikkeissä myydään laimennettuja öljyjä myös sellaisenaan. Niitä käytetään mausteina mm. leivonnaisiin. Öljyn valmistuksen yhteydessä saadaan esim. greipin, pomelon ja sitruunan kuoresta myös pektiiniä ja sitruunahappoa, joita molempia käytetään mm. hilloihin ja marmeladeihin parantamaan rakennetta ja säilyvyyttä.

Toinen merkittävä sitrusyhdisteiden käyttäjä on kemian- ja lääketeollisuus. Öljyjä ja happoja käytetään aromi- ja apuaineina lääkevalmisteissa, pesuaineissa ja kemianteollisuuden tuotteissa.
Karvasimeläpomeranssi

Sitruuna 'Lisbon'


Tuoksupomeranssin kukka Kolmas suuri sitrusöljyjen käyttäjä on parfyymiteollisuus ja kauneudenhoitovalmisteet. Hienoimmissa ja kalleimmissa parfyymeissä sekä Kölnin- ja partavesissä ovat eri pomeranssilajikkeista saatavat neroli-, bigaradia- ja bergamottiöljyt korvaamattomia. Niiden tuoksut koostuvat kymmenistä kemiallisista yhdisteistä, joiden suhteita ei kyetä keinotekoisesti jäljittelemään. Hieman huokeampia öljyjä käytetään yleisesti ihovoiteissa, hiusten pesu- ja hoitoaineissa, hammastahnoissa ja saippuoissa.


Neljäs käyttäjä on aromaterapia. Kolmeen edelliseen verrattuna aromaterapia on taloudellisesti vähemmän merkittävä, mutta kenties tavalliselle kuluttajalle tutumpi. Aromaterapiassa käytettävät öljyt saadaan kukista, kuoren uloimmasta osasta, lehdistä ja nuorista oksista joko kylmäpuristamalla tai höyrytislaamalla. Sitrusöljyjen terveysvaikutukset on tunnettu yhtä kauan kuin hedelmät itse eli vuosisatoja. Paitsi ravintona sitrushedelmät vaikuttavat öljyjensä avulla monin eri tavoin käytettynä ihmisen terveyteen. Lähempiä tietoja saa aromaterapiakirjoista ja internetistä hakusanalla aromaterapia. Pomeranssin kukka


Sekaannusta nimissä
Pomeranssi

Bergamotti
Varoituksen sana: näistä öljyistä, joita aromaterapiassa kutsutaan mm. eteerisiksi öljyiksi (tuote on sama), käytetään lukuisia eri nimityksiä monin eri tavoin käännettynä. Juuri sitrusöljyjen kohdalla voi olla harhaanjohtavaa se, että samasta hedelmästä saadaan monia eri menetelmillä valmistettuja öljyjä, joita kutsutaan eri nimillä. Esimerkki: pomeranssiöljyä saadaan kolmesta eri päälajikkeesta: pomeranssista, paraguaynpomeranssista ja tuoksupomeranssista. Öljyä voidaan valmistaa sekä kukista, hedelmän kuoresta että lehdistä ja oksista. Valmistusmenetelmiä ovat yleisimmin kylmäpuristus ja höyrytislaus. Mahdollisten yhdistelmien määrä on 18, kaikki pomeranssista. Kun vielä otetaan huomioon virheelliset käännökset (pomeranssia myydään joskus mm. veriappelsiinina) on erehtymisen vaara suuri. Varmin tae on latinalainen nimi. Jos pullon kyljessä lukee Citrus aurantium tai Citrus aurantium var. amara, on hyvinkin mahdollista, että pullossa on pomeranssiöljyä. Myös nimi neroli tai bigaradia viittaa usein, mutta ei aina (ks. taulukko alla), pomeranssiin. Lisää tästä aiheesta löytyy  Pomeranssista
 

Taulukon rakenne
Alla olevassa taulukossa on kooste yleisimmistä, mutta ei suinkaan kaikista sitrusöljyistä. Lähtökohtana (sarake 1) on aina kasvin latinalainen nimi. Sarakkeessa kaksi on hedelmän nimi, joka on samalla linkki hedelmän tarkempaan esittelyyn. Sarakkeessa kolme on kunkin öljyn nimi tai se kauppanimi, jolla öljyä useimmiten myydään. Samasta kasvista saatavat eri öljyt ovat allekkain samassa ruudussa. Joskus eri tavoin tai eri kasvinosista valmistetut öljyt voivat olla saman nimisiä. Neljännessä sarakkeessa on öljyn raaka-aine ja sarakkeessa viisi sen yleisin valmistusmenetelmä. (Tästä esittelystä on jätetty pois harvinaisempia menetelmiä kuten parfyymeissä käytetty rasvaan imeyttäminen eli enfleurage.)  Viimeisessä sarakkeessa on kuvailtu muutamia pääkäyttötapoja: ALK alkoholiteollisuus,  ATE aromaterapia,  ELT elintarviketeollisuus,  KEM kemianteollisuus,  KOS  kosmetiikka,  LÄÄ  lääketeollisuus,  PAR  parfyymiteollisuus.  Merkinnät bergapteeniton, monoterpeenitön ja terpeenitön tarkoittavat sellaista öljyn muotoa, josta nämä nautittuina haitalliset yhdisteet on kemiallisesti poistettu. Tällaisia öljyjä käytetään elintarvikkeisiin ja alkoholijuomiin.

Pahoittelen leveää taulukkoa ja pientä kirjasinkokoa. Kapealla näytöllä saattavat taulukon rivit kasaantua päällekkäin. Jos kopioi taulukon kokonaan, asettuvat rivit vaakasuoralla paperiarkilla taas kohdalleen.


 
S I T R U S Ö L J Y T
Kasvi
Latinankielinen nimi
Hedelmä
Linkki tietoihin
Öljy
Kauppanimi
Raaka-aine
Käytettävä kasvin osa
Valmistustapa
Käyttötapoja 
Katso taulukon alaosa
Citrus aurantiifolia Limetti
Limetti

Limetti
 

Puolikypsän hedelmän kuori

Murskattu hedelmä
 

Kylmäpuristus

Höyrytislaus
 

PAR, ATE

KOS, ELT
 
Citrus × aurantium Pomeranssi
Neroli

Neroli bigaradia

Neroli petitgrain

C. aurantium absoluutti
 

Kukat

Puolikypsän hedelmän kuori

Lehdet ja vihreät oksat

Kukat
 

Höyrytislaus

Kylmäpuristus

Höyrytislaus

Kem. liuotin
 

PAR, ATE, ELT

ELT, ATE

ELT, ATE

PAR, ATE
 
Citrus × aurantium
var. bigaradia
Paraguaynpomeranssi
Bigaradia

terpeenitön

Petitgrain

terpeenitön
 

Puolikypsän hedelmän kuori

Hedelmän kuori

Lehdet ja vihreät oksat

Lehdet ja vihreät oksat
 

Kylmäpuristus

Kylmäpuristus

Höyrytislaus

Höyrytislaus
 

ATE, LÄÄ

ALK, ELT

ATE

ELT
 

Citrus × aurantium 'Bouquetier'
 
Tuoksupomeranssi Neroli
 
C. aurantium absoluutti
Kukat
 
Kukat
Höyrytislaus
 
Kem. liuotin
PAR
 
PAR. ATE
Citrus × bergamia Bergamotti
Bergamotti

bergapteeniton

Bergamot petitgrain

Bergamotti
 

Puolikypsän hedelmän kuori

Puolikypsän hedelmän kuori

Lehdet, oksat ja kypsä kuori

Murskattu hedelmä
 

Kylmäpuristus

Kylmäpuristus

Höyrytislaus

Höyrytislaus
 

PAR, ATE, 

ATE, ELT, ALK

Eau de Cologne

KOS, KEM
 
Citrus hystrix Kafferilimetti
Combava

Combava petitgrain
 

Puolikypsä kuori, liha ja lehdet

Lehdet ja vihreät oksat
 

Höyrytislaus

Höyrytislaus
 

ELT, KOS

KOS
 

Citrus limetta
   

Limetta
 

Limetta
 

Hedelmän kuori
 

Kylmäpuristus
 
 
Citrus × limon Sitruuna
Sitruuna

Cedro oil

Lemon petitgrain
 

Tuoreen kuoren uloin osa

Bergapteeniton ja terpeenitön

Lehdet, oksat ja raakileet
 

Kylmäpuristus

Kylmäpuristus

Höyrytislaus
 

KEM, KOS, PAR, ATE, LÄÄ

ALK, ELT

KEM, KOS, PAR, LÄÄ
 
Citrus medica Sukaattisitruuna
Cedrat

Cedrat petitgrain
 

Kukat

Lehdet ja oksat
 

Höyrytislaus

Höyrytislaus
 

PAR

ELT, PAR
 
Citrus × paradisi Greippi
Greippi

monoterpeenitön
 

Tuoreen kuoren pinta

Kuori
 

Kylmäpuristus

Kylmäp/tislaus
 

ATE

ALK, ELT ("Tonic"-vedet)
 
Citrus reticulata Mandariini
Mandariini

terpeenitön

Mandarin petitgrain
 

Tuoreen kuoren uloin osa

Kuori

Lehdet ja nuoria oksia
 

Kylmäpuristus

Kylmäpuristus

Höyrytislaus
 

PAR, ATE

ALK, ELT

PAR, KOS
 
Citrus × sinensis Appelsiini
Appelsiini

Appelsiini

Neroli Portugal
 

Uloin kuori

Koko murskattu hedelmä

Kukat
 

Kylmäpuristus

Höyrytislaus

Höyrytislaus
 

PAR, KOS, ATE

KEM

PAR
 

Käyttötapoja
ALK alkoholiteollisuus,  ATE aromaterapia,  ELT elintarviketeollisuus,  KEM  kemianteollisuus,  
KOS  kosmetiikka,  LÄÄ  lääketeollisuus,  PAR  parfyymiteollisuus.
 


Neroli
on öljy, joka on tehty (useimmiten pomeranssin tai appelsiinin) kukan nupuista ja terälehdistä. Hienoin neroli tehdään kylmäpuristamalla hellästi. Hyvää nerolia saadaan myös höyrytislaamalla. Neroliöljy on aina kallista. Kalleinta on juuri kukkien tuoksua varten jalostettujen tuoksupomeranssien öljy.


Bigaradia
on öljyä, joka saadaan (useimmiten puolikypsän) hedelmän kuoren uloimmista osista kylmäpuristamalla.

Petitgrain
on öljyä jonka raakamateriaalin kokoonpano voi vaihdella. Yleensä käytetään kasvin nuoria lehtiä ja saman vuoden vielä vihreitä oksaversoja, joskus niiden lisäksi oksia ja pieniä hedelmäraakileita. Petitgrain tehdään aina höyrytislaamalla.

Lähes kaikista sitrushedelmistä tehdään elintarviketeollisuuden käyttöön tuoremehun puristuksen jälkeen jäävästä kuori- ja hedelmälihamassasta höyrytislaamalla huokeampaa öljyä, joka myydään hedelmän nimellä (esim. limetti- tai appelsiiniöljy), mutta josta on nautittuina haitalliset bergapteeni- ja terpeeniyhdisteet kemiallisesti poistettu. Näitä öljyjä käytetään elintarvikkeiden maku- ja aromiaineina.






Lähetä sähköpostia Sitrussivuille 


Sitrussivut

Citrus Pages







Sivu päivitetty 3.12.09


http://citruspages.free.fr/oljyt.html