Sitrussivut

Citrus Pages

     
Share





 

Sitruunat images/flagbritish.jpg 

 Citrus × limon ja sukulaisia  
Volkamerinsitruuna

 Historiaa


 Käyttö


 Viljely


 Sitruunoita Citrus × limon

Sitruunaristeymiä

Volkamerinsitruuna Citrus × jambhiri 'Volkamer'
© C. Jacquemond / INRA
    










Historiaa
Sitruuna 'Lisbon' © C. Jacquemond / INRA

Citrus limon 'Berna' © C. Jacquemond / INRA
Sitruunan alkuperä on tuntematon. Jotkut arvelevat sen olevan kotoisin Luoteis-Intiasta. Sitä kerrotaan viljellyn Etelä-Italiassa 200-luvulla ja Irakissa ja Egyptissä 700-luvulta alkaen. Ensimmäinen luotettava tieto on Sisiliasta, jossa tiedetään sitruunan kasvaneen vuoden 1000 paikkeilla. Arabit levittivät sitruunaa Välimeren alueella laajalti 1000-luvun alusta vuoteen 1150, josta alkaen sitruunaa tiedetään viljellyn Espanjassa. Kiinassa tiedetään sitruunan kasvaneen vuonna 1297. Kristoffer Kolumbus vei sitruunan siemeniä Hispaniolan saarelle (nykyinen Haiti/Dominikaaninen tasavalta) vuonna 1493. Sitruunan laajamittainen kaupallinen viljely alkoi Floridassa ja Californiassa 1800-luvun alkupuolella. Euroopassa Sisilian saari ja muu Italian eteläosa on ollut aluetta, josta sitruunoita on myyty muualle Eurooppaan jo satoja vuosia.

Käyttö
Sitruunoita ei syödä sellaisenaan, mutta ne kuuluvat lähes säännöllisesti ruokapöytään useimmissa Välimeren maissa riippumatta siitä tarjotaanko lihaa, kalaa tai keittoa. Sitruunan mehua puristetaan sekä paistetun että grillatun ruoan mausteeksi. Sitruunamehun happojen on todettu hidastavan lämpimässä ilmastossa seisoviin ruokiin nopeasti kehittyvien haitallisten mikrobien lisääntymistä elimistössä. Sitruunaa käytetään ruoanlaitossa ja leivonnassa lähinnä raastetussa kuoressa olevan miellyttävän sitrustuoksun ja maun vuoksi. Sitruunamehua käytetään mehuihin ja pullotettuihin virkistysjuomiin. Mehun puristuksesta jäävä sitruunan kuori on tärkeä sitruunaöljyn, pektiinin ja sitruunahapon raaka-aine. Näitä käyttävät sekä elintarvike-, kosmetiikka- että lääketeollisuus. Appelsiinisitruuna 'Lemonange'
Limettisitruuna 'Lemonime' © C. Jacquemond / INRA

Viljely
Sitruuna 'Lisbon'
Ponderosasitruuna

Yuzu, Citrus × junos

Sitruuna on kasvupaikan suhteen hyvin vaativa. Se ei kestä lainkaan hallaa. Hedelmät ja kukat tuhoutuvat jo 1 - 2 asteen pakkasessa. Toisaalta sitruuna viihtyy parhaiten alueilla, jotka ovat liian viileitä appelsiinin tai greipin viljelyyn. Sitruunavyöhyke on hyvin kapea ala appelsiinivyöhykkeen viileämmällä puolella sekä pohjoisella että eteläisellä pallonpuoliskolla. Sitruuna saattaa suotuisissa olosuhteissa kukkia ympäri vuoden. Kehittyvä hedelmä on väriltään vihreä, mutta talven viileähköinä öinä väri muuttuu vähitellen keltaiseksi. Sadon kypsymisen aikaa voidaan muuttaa säännöstelemällä kastelua, mutta pääsato kypsyy lopputalvesta ja uusi kukinta alkaa keväällä. Kuivilla alueilla voidaan puut jättää kesällä kastelematta n. 6 - 8 viikoksi, kunnes lehdet alkavat kuihtua. Kun puita sitten kastellaan runsaasti ja lannoitetaan saadaan toinen kukinta elo-syyskuussa. Näiden kukkien hedelmät kypsyvät seuraavana kesänä, kun sitruunoista on pulaa. Näin voidaan pidentää satoaikaa ja lisätä viljelyn kannattavuutta. Sitruunat kärsivät muita sitrushelmiä vähemmän kasvitaudeista ja korjattujen hedelmien kuljetuksenkestävyys ja säilyvyys on hyvä.

Maailman suurimmat sitruunantuottajamaat ovat Italia, Espanja, Kreikka, Turkki, Kypros, Libanon, Etelä-Afrikka ja Australia. Näitä lämpimämmän ilmaston maissa sitruunaa voidaan viljellä vuoristossa ja ylänköalueilla 800 - 1200 m korkeudessa, jossa yöt ovat viileitä, mutta pakkasta ei vielä ole.


 
 
LAT Citrus × limon  (L.) Burm. f.  Citrus × limon, sitruunapuu

Citrus × limon 'Berna'

Citrus × limon 'Eureka'

'Limoneira 8A' Lisbon sitruuna
Syn
Citrus limonum  Risso
Citrus limonia Osbeck
Citrus medica var. limonium Brandis

 = Citrus medica × (Citrus × aurantium)

FIN sitruuna
 
Kun kolmesta alkuperäisestä sitrushedelmästä syntyi risteymiä oli sitruuna yksi ensimmäisistä; uusimman tiedon valossa sitruuna on sukaattisitruunan ja pomeranssin risteymä. (Ks. Johdanto, Uusi Citrus-luokitus)

Ennen kuin sitruuna saavutti nykyisen asemansa omana lajinaan (Citrus × limon), 
luokiteltiin sitruuna syntyperästään johtuen pitkään sukaattisitruunan alalajiksi (Citrus medica ssp. limon), mikä on myöhemmin aiheuttanut sekaannusta.

Sitruunapuu on voimakaskasvuinen, ylöspäin levenevä kasvutavaltaan väljähkö puu. Puu kasvaa suotuisissa olosuhteissa niin suureksi, että hedelmien korjuu on vaikeaa ellei puun kokoa säädellä säännöllisin leikkauksin. Useimmat sitruunat ovat runsaspiikkisiä puita, mutta piikit ovat lyhyehköjä ja taipuisia. Puu kukkii pienehköinä terttuina lähes ympäri vuoden. Kukinnot ovat sitruspuiksi isohkoja ja nuput sekä terälehtien ulkopinnat ovat punertavia. Myös uudet kasvuversot ovat väriltään tumman punertavia (ks. Interdonato)

Suomeen tuotujen sitruunoiden suurimmat alkuperämaat olivat vuonna 2008:

1. Espanja 1 280 000 kg 5. Israel 148 000 kg
2. Etelä-Afrikka    580 000 kg 6. Turkki 142 000 kg
3. Argentiina    390 000 kg 7. Italia 126 000 kg
4. Brasilia    340 000 kg 8. Meksiko   94 000 kg
 (Lähde: Tullihallitus)
ENG Lemon
FRA Citron
DEU Zitrone
I TA Limone
ESP Limón, Limón real
Kuvat   © Jacques Brun / INRA
© C. Jacquemond / INRA
© UCR Citrus Variety Collection
© Joe Real
      


 
LAT Citrus × limon ’Berna’ 'Berna' sitruuna

'Berna' sitruuna

'Berna' sitruuna
 Syn  
Citrus × limon 'Verna'
 
FIN sitruuna 'Berna'
 
Berna
(Verna) on lajike, jonka historiaa ei tunneta, mutta sitä viljellään eniten sen kotimaassa Espanjassa, jossa se on tällä hetkellä viljelypinta-alaltaan toinen lajike Primofiorin jälkeen. Vuonna 2006 sato oli 292 000 000 kg, 33% Espanjan sitruunoiden kokonaistuotannosta. Suomeen tuodaan eniten sitruunoita juuri Espanjasta.

Berna puut ovat isoja ja piikittömiä. Yleensä ne kukkivat kahdesti vuodessa ja jos niille annetaan ns. Verdelli-käsittely, voidaan satoa korjata kolmasti vuodessa. Pääsato, Cosecha, on helmikuun puolivälistä heinäkuun loppuun. Nämä sitruunat ovat keskikokoisia ja niiden päässä on selvä nystyrä ja tyven puolella kohonnut "kaula". Hedelmät voivat jäädä puuhun useaksi viikoksi ilman että laatu kärsii.

Toinen sato, Secundus ja kolmas, Verdelli (joita myydään Espanjassa nimellä Rodrejos) korjataan elokuulta lokakuun loppuun. Siemenettömät hedelmät jäävät vihreiksi ja niitä kylmäkäsitellään kosteassa kunnes väri muuttuu. Joskus joudutaan vihreää väriä poistamaan kaasulla. Käsittely ei vaikuta makuun.  Berna-lajiketta tuodaan Suomeen alkusyksyllä.

Nämä jälkisadot ovat kaupallisesti vähämerkityksisiä, mutta niiden avulla voidaan sesonkia pidentää ja tarjota sitruunoita myös loppukesällä ja syksyllä, jolloin hedelmiä ei luontaisesti ole saatavana. Vuonna 2009 syyskuussa Bernan pääsadon loputtua Suomessa oli kaupoissa muutaman viikon ajan kauniin vaaleanvihreitä Bernan Verdelli-sadon sitruunoita ennen ensimmäisten Primofiorien saapumista.

ENG Verna lemon, Berna lemon
FRA Citron Berna
Kuvat   (1) © C. Jacquemond / INRA
(1-2) © Jorma Koskinen
        

 
 
LAT Citrus × limon ‘Eureka’ Sitruuna 'Eureka'
"Frost Thornless Eureka" sitruuna
'Eureka' sitruuna
   
 
FIN eurekasitruuna
 
Lajike syntyi Kaliforniassa Sisiliasta vuonna 1858 tuoduista siemenistä. Pitkulaisia hedelmiä kypsyy pitkin vuotta. Pohjois-Amerikassa pääsatokausi on myöhään talvella, varhain keväällä. Kukat ovat kauniin vaaleanpunertavia.

Välimeren alueen ulkopuolella Eureka on yleisin sitruunalajike. Se on eniten viljelty sitruuna Kaliforniassa, Australiassa, Etelä-Afrikassa, Argentiinassa ja myös Israelissa.

Verrattuna toiseen suuren sitruunalajikkeeseen 'Lisbon' (alla) ovat Eureka-puut pienempiä ja kasvavat hitaammin. Myös kokonaissato jää puun vanhetessa  pienemmäksi, mutta se ajoittuu tasaisemmin lopputalvesta kevääseen ja alkukesään. Eureka-puut ovat vähälehtisempiä kuin muut sitruunapuut ja hedelmät ovat alttiimpia kylmille viimoille. Eureka on sitruunapuista eräs kaikkein hallanarimpia ja viihtyy parhaiten rannikoilla, jossa meren lämmittävä vaikutus suojaa puita talvella.

Eurekasitruunoita tuodaan Suomeen ajoittain, usein loppukesällä eteläiseltä pallonpuoliskolta, silloin kun sitruunoista on Välimeren alueella pulaa.




ENG Eureka lemon
Kuvat   © CCPP
© Joe Real
© Aggie Horticulture TAMU
      


 
LAT Citrus × limon 'Variegata' kirjolehtisitruuna, Citrus × limon 'Variegata'
kirjolehtisitruuna, Citrus × limon 'Variegata'
Syn
Citrus × limon
 ’Eureka’ var. variegata
 
FIN kirjolehtisitruuna
 
Eräässä kotipuutarhassa Kalifornian Burbankissa 1931 syntynyt Eureka-muunnos, jonka liha ja mehu ovat kauniin vaaleanpunaisia. Mehua käytetään alkoholijuomasekoituksissa. Hedelmän kuori ja lehdet kirjavia; suosittu koristekasvi.

Tämä kirjavalehtinen muunnos on sitrushedelmien värimuunnoksista voimakkain, lehdet ovat hyvin kauniin kirjavia vihreän ja valkoisen eri sävyissä. Tämän Eureka-muunnoksien hedelmistä vihertävä kirjo katoaa hedelmien kasvaessa. Kypsät hedelmät ovat keltaisen kirjavia, mutta vihreä väri on niistä hävinnyt.


ENG Pink-fleshed lemon, Variegated lemon
FRA Citron panaché
Kuvat     © CCPP
© Gene Lester
            


 
LAT Citrus × limon ’Femminello’

Femminellositruunoita Positanossa

'Femminello Siracusano' sitruuna

Citrus × limon 'Femminello'

'Femminello' sitruuna

'Femminello' sitruuna

'Femminello' sitruuna
 Syn 
Lajike tunnetaan myös nimillä 'Ovale', 'Comune' ja 'Ruvittaru'
 
FIN Femminello-ryhmä
 
Femminello
-ryhmän sitruunat ovat Italian tärkein sitruunalajike. Femminello on keskikokoinen vähäpiikkinen sitruspuu. Hyvissä olosuhteissa se kukkii ja tuottaa hedelmää ympäri vuoden.

Verdelli-käsittely. Italiassa Femminello-puille tehdään ns. Verdelli-käsittely (forzatura), jossa puita säädellään kastelun ja lannoituksen avulla niin, että eri puut tuottavat satonsa neljään eri aikaan vuodesta. Puiden annetaan kuivua niin kauan että niiden lehdet alkavat nahistua. Sitten puita lannoitetaan ja kastellaan runsaasti, jolloin saadaan uusi kukinta haluttuna aikana. Näin parannetaan sitruunoiden ympärivuotista saatavuutta ja viljelyn kannattavuutta. Eri aikoina korjatuilla sitruunoilla ja sadoilla on eri nimet ja sadot kukkivat ja kypsyvät seuraavasti:

Marzani
kukkii helmi-maaliskuussa ja kypsyy tammi-maaliskuussa.
Invernali  kukkii maalis-huhtikuussa ja kypsyy marras-maaliskuussa.
Bianchetti kukkii kesä-heinäkuussa ja kypsyy huhti-kesäkuussa
Verdelli kukkii heinäkuussa ja kypsyy heinä-syyskuussa seuraavana vuonna.
Primofiore kukkii maaliskuussa ja kypsyy syys-lokakuussa samana vuonna.
Bastardi kukkii syksyllä ja kypsyy seuraavan vuoden syys-marraskuussa.

Sato Kukinta
-kk (K)
Satokuukaudet (S)
 
  tam hel maa huh tou kes hei elo syy lok mar jou
Marzani 2-3 S
 
S
K
S
K
                 
Invernali 3-4 S
 
S
 
S
K

K
            S
 
S
 
Bianchetti 6-7       S
 
S
 
S
K

K
         
Verdelli 7             S
K
S
 
S
 
     
Primofiore 3    
K
          S
 
S
 
   
Bastardi 10-11                 S
 
S
K
S
K
 

Femmenillon hedelmät ovat pitkulaisia ja niissä on päässä selvä uloke tai nystyrä. Hedelmäliha on vihertävän keltaista. Femminellossa on vähän tai ei lainkaan siemeniä. Hedelmä on mehukas ja hyvin hapan. Kauniin vaaleanvihreitä Verdelli-sitruunoita tuodaan Suomeen alkusyksyllä jolloin sitruunoista on Välimeren alueella pulaa.

Päälajikkeen
'Ovale', 'Comune' ja 'Ruvittaru' lisäksi on useita paikallisia lajikkeita:

Zagara Bianca (Fior d'arancio) satoisa lajike
Femminello Siracusano (Femminello masculuni) jatkuvakukintainen, nopeakasvuinen
Apireno Continella, siemenetön, jatkuvakukintainen
Femminello Dosaco, tuotta paljon haluttuja Verdelli-sitruunoita loppukesällä
Femminello Scandurra, jatkuvakukintainen, mutta pääsato lokakuussa
Femminello Lunario, jatkuvakukintainen, suosittu koristekasvi kotipihoilla
Femminello Sfusato (Sfusato Amalfitano) aromaattinen Limoncello-liköörin raaka-aine.


ENG Femminello lemon
Kuvat   (1) © Marina Strukel
(2) © IL Gardino di Tino
© UCR Citrus Variety Collection
(6)
© C. Jacquemond / INRA
      


 
LAT Citrus × limon ’Genova’ 'Genoa' sitruuna
'Genoa' sitruuna
Syn
Citrus × limon
 'Genoa' 
 
FIN sitruuna 'Genova'
 
Genova (Genoa) on kotoisin Italiasta ja kuten Villafranca se vietiin ensin Kaliforniaan ja sieltä Floridaan vuonna 1881, jossa lajikketta kutsutaan nimellä Genoa. Genova on piikitön puu ja kasvaa hieman pienemmäksi kuin Eureka, mutta sietää paremmin kylmää ja kasvattaa tiheän lehvistön.

Hedelmä on yleensä pinnalta sileä ja sisältä hyvin mehukas, terävästi hapan ja siinä on joitain siemeniä.

Lajiketta viljellään paljon Etelä-Amerikassa. Chilessä se on päälajike ja Argentiinassa on oma kantansa, jonka sanotaan olevan alkuperäistä Genovaa tuottavampi, erityisesti tärkeimpänä satokautena paikallisen talven ja kevään aikaan.



ENG Genoa lemon, Genova lemon
FRA Citron de Gênes, Citron Genova
Kuvat   © CCPP
        


 
LAT Citrus × limon ’Interdonato’ 'Interdonato' sitruuna

'Interdonato' sitruuna
   
 
FIN sitruuna 'Interdonato'
  
Interdonato
on sukaattisitruunan ja sitruunan risteymä, joka löytyi eversti Interdonaton maatilalta Sisiliasta vuonna 1875. Hedelmä on iso, pitkänomainen ja sillä on tyvipuolessa "kaula" ja päässä nystyrä. Kuori on kirkkaankeltainen, sileä, kiiltävä ja ohut, mutta istuu tiukasti.

Hedelmäliha on vihertävänkeltaista,  raikkaan hapokasta, hieman kitkerää ja mehukasta. Siinä on 8-9 lohkoa ja muutamia siemeniä.

Interdonato pääsato kypsyy sitruunoista ensimmäisenä jo syys-lokakuussa ja ehtii yleensä ennen Femminellon Primofiori-satoa. Interdonato on voimakaskasvuinen, yleensä piikitön puu ja kestää hyvin sitrusten mal secco näivetystautia, joka on varsin yleinen Italian sitruunatarhoissa. Sato on määrältään keskinkertainen ja muodostaa noin 5% Italian sitruunasadosta.

Kuvien Interdonato-puu on nuori, eikä ole vielä tuottanut hedelmiä. Alemmassa kuvassa näkyy uutta kasvua ja nuppuja, jotka ovat väriltään tumman purppuranpunaisia. Väri on yleinen kaikissa sitruunoissa sekä muissa hyvin happamissa sitrushedelmissä.

ENG Interdonato lemon
FRA Citron Interdonato
Kuvat   © Gene Lester
        


 
LAT Citrus × limon ’Lisbon’ 'Lisbon' sitruuna

'Frost Lisbon' sitruuna

'Limoneira 8A' Lisbon sitruuna

'Limoneira 8A' Lisbon sitruuna
   
 
 
Lisbon
lienee maailman toiseksi tärkein sitruunalajike Eurekan jälkeen. Maissa, joissa Eureka on ykköslajike, on Lisbon luonnollinen kakkoslajike, koska monissa ilmastoissa lajikkeiden satokaudet täydentävät toisiaan. Vaikka kumpikin voi sitruunoiden tapaan kasvattaa joitain hedelmiä lähes vuoden ympäri, ajoittuu Eurekan pääsato myöhäiskeväästä - alkusyksyyn, kun taas Lisbonia korjataan eniten loppusyksystä varhaiskevääseen.

Lisbon-nimen historia on mielenkiintoinen. Lisbon on australialainen lajike. Sitruunan siemeniä, joiden otaksuttiin olleen Portugalista vuonna 1820 lähetettyjä, kylvettiin Australiassa sopivaksi ajateltuun paikkaan. Kasvaneista taimista parhaita lisättiin ja seuraavan sukupolven puista parhaaksi todettu valittiin uuden kannan emopuuksi parikymmentä vuotta myöhemmin. Amerikasta tulleet asiantuntijat halusivat uutta lajiketta ja Kaliforniaan lähetettiin uuden kannan taimia ja siemeniä vuonna 1874. Uudelle lajikkeelle piti keksiä nimi ja koska siementen muistettin olleen portugalilaista alkuperää nimeksi valittiin Lisbon (Lissabon). Lajiketta tai nimeä ei tunneta Portugalissa.

Lissabon on tärkeä lajike Kaliforniassa, Arizonassa, Australiassa, Uruguayssa ja Argentiinassa.

Ehkäpä juuri talvisesta satokaudestaan johtuen Lisbon on huomattavasti Eurekaa talvenkestävämpi (mikään sitruuna ei kuitenkaan kestä pakkasta) ja sitä voidaan viljellä myös sisämaan ja ylänköalueiden viileämmillä seuduilla. Lisbon on myös Eurekaa n. 25% tuottavampi johtuen sekä hedelmien että puiden isommasta koosta. Samasta syystä on puut kuitenkin istutettava harvempaan. Lisbon kasvattaa runsaan ja tiheän lehvistön, jonka suojassa hedelmät ovat turvassa auringonpaahteelta, talven tuulilta ja kylmyydeltä. Lisbonpuussa on myös paljon isoja piikkejä, mikä taas tekee korjuun hieman hankalammaksi.

Puiden hedelmissä ei sen sijaan ole kovin suuria eroja. Lisbon sitruuna on ehkä muodoltaan hieman pyöreämpi ja siinä on karheampi pinta. Mehukkuus ja hapokkuus on lajikkeilla sama.

Lisbonista on useita kantoja. 'Limoneira 8A' on tällä hetkellä Argentiinan, Arizonan ja Kalifornian tärkein kanta (kaksi alinta kuvaa). Sen merkittävin ominaisuus on satokauden lähes ympärivuotisuus. Suotuisimmilla alueilla hedelmiä voidaan korjata kahdesti kuussa huhtikuusta lokakuulle ja kerran kuussa marraskuulta maaliskuulle. Lisäksi Limoneira 8A Lisbonin kuoressa on korkea pitoisuus sitruunaöljyä, jota sekä lääketeollisuus, elintarviketeollisuus että aromaterapia käyttävät. Katso Sitrusöljyt.

ENG Lisbon lemon
FRA Citron Lisbon
Kuvat   (1) © IVIA OTRI
(2-3) © CCPP
(4) © Joe Real
        


 
LAT Citrus × limon ’Monachello’ 'Monachello' sitruuna

'Monachello' sitruuna
   
 
 
Monachello on italialainen sitruunalajike, jota viljellään erityisesti Messinan maakunnassa Italian eteläkärjessä. Monachello muodostaa noin 10-12 % Italian sitruunasadosta. Monachello ei kuki jatkuvasti Femminellojen tapaan eikä se alistu Verdelli-kasittelylle satoaikojen muuttamiseksi.

Monachello on myös hidaskasvuisempi ja vie useita vuosia kauemmin ennen kuin puut saavuttavat maksimituottavuutensa.

Monachellon suuri etu on sen kestävyys useimpiin Italian sitruunatarhoihin levinnyttä mal secco näivetystautia vastaan. Juuri taudin pahimmin valtaamilla etelän tuotantoalueilla Monachello menestyy hyvin.

Lajikkeen hedelmät ovat keskikokoisia ja kaunismuotoisia. Monachellon ainoa satokausi alkaa joulukuun alussa. 

ENG Monachello lemon
FRA Citron Monachello
Kuvat   © C. Jacquemond / INRA
        


 
LAT Citrus × limon ’Primofiori’ 'Fino' sitruuna

'Fino' sitruuna

'Fino' sitruuna
   Syn Citrus × limon 'Fino'
Citrus × limon 'Mesero'
Citrus × limon 'Blanco'
 
Primofiori
on ehkä yleisin Suomessa tarjolla oleva sitruuna. Lajikkeen alkuperäinen nimi on Fino. Espanjassa sitä kutsutaan yleisimmin nimellä Mesero, mutta lajiketta viedään ulkomaille nimellä Primofiori. On tärkeää, ettei espanjalaista Primofiori lajiketta sotketa italialaisen Femminello lajikkeen erääseen satokauteen nimeltään Primofiore.

Primofiori (Mesero, Blanco) on Espanjan tärkein sitruunalajike ja muodostaa 65% (572 000 000 kg) maan koko sitruunatuotannosta. Espanjan toiseksi suurin lajike on Berna (33%). Suomeen tuodaan vuosittain eniten sitruunoita juuri Espanjasta (1 300 000 kg). Toiseksi suurin tuontimaa on Etelä-Afrikka (600 000 kg). 

Primofiori puut ovat nopeakasvuisia, voimakaskasvuisia ja runsassatoisia. Hedelmät ovat tyypillisiä sitruunoita, Bernaa hieman pyöreämpia ja niiden tyven kaula ja pään nystyrä ovat Bernaa huomaamattomampia. Hedelmät ovat hieman Bernaa pienempiä, mutta mehukkaampia.

Bernasta poiketen Primofiorilla on vain yksi satokausi joka alkaa lokakuussa ja päättyy helmikuussa. Bernan pääsato on helmikuulta lokakuulle. Lajikkeiden korjuuajat täydentävät toisiaan samaan tapaan kuin Eureka ja Lisbon.

Primofioria korjataan kauden aikana alueesta riippuen kahteen-kolmeen kertaan. Pienikokoisimmat hedelmät jätetään puhun kasvamaan kypsyysasteesta riippumatta.

ENG Primofiori lemon, Fino lemon, Mesero lemon, Blanco lemon
FRA Citron Fino
Kuvat   (1-2) © CCPP
(3) © IVIA OTRI
        


 
LAT Citrus × limon ’Santa Teresa’ 'Santa Teresa' sitruuna

'Santa Teresa' sitruuna
Syn Citrus × limon 'Femminello Santa Teresa'
Citrus × limon 'Italian'
  
Santa Teresa
on alunperin eräs Femminellomuunnos. Femminello on puhtaasti italialainen lajike, mutta Santa Teresaa kasvatetaan myös Argentiiinan luoteisosissa, jossa sen kuoren korkeaa sitruunaöljypitoisuutta arvostetaan. Santa Teresaa kasvatetaan myös Turkissa nimellä 'Italian'.

Suurin osa Italian Femminello lajikkeista on herkkä Italiassa laajalti levinneelle sitrusten mal secco näivetystaudille. Yksi syy sille, että lajikkeen osuus Italian sitrusviljelmillä kasvaa, on Santa Teresan vastustuskyky näivetystaudille. Turkissa 'Italian' lajiketta viljellään etelärannikolla Mersinin kaupungin ympäristössä.

Santa Teresa on tavallista sitruunaa pyöreämpi ja paksukuorisempi ja siinä on paljon siemeniä. Hedelmä on mehukas ja pirteähappoinen. Santa Teresa on ehkä paksuhkon kuorensa ansiosta tukevarakenteinen ja kestää kuljetusta ja varastointia paremmin kuin aremmat sitruunalajikkeet.

ENG Santa Teresa lemon
FRA Citron Santa Teresa
Kuvat   © C. Jacquemond / INRA
        


 
LAT Citrus × limon ’Seedless’ kalifornialainen siemenetön sitruuna
Seedless Lemon, Kalifornia

australialainen siemenetön sitruuna
Australialainen Seedless Eureka

etelä-afrikkalainen siemenetön sitruuna
Eureka Seedless, Etelä-Afrikka

   
 

siemenettömät sitruunat
 
Seedless
(siemenetön) sitruuna. Tällä hetkellä markkinoilla on kolme eri siemenetöntä sitruunalajiketta: kalifornialainen Seedless lemon, australialainen Seedless Eureka ja Etelä-Arfikkalainen Eureka Seedless.


Seedles lemon (CCPP, Kalifornia)
Lajike on tuotu Australiasta Kaliforniaan vuonna 1939 ja tunnettiin alunperin nimellä Seedless Lisbon. Lisbon on kuuluisa australialainen sitruunalajike ja tämän siemenettömän kannan otaksuttiin olevan Lisbon muunnos. Hedelmän DNA on tutkimuksissa kuitenkin osoittanut, ettei sitruuna ole Lisbon alkuperää ja sitä myydään nyt vain nimellä Siemenetön sitruuna.



Seedless Eureka
(Australia)
Tämä vasta kymmenkunta vuotta sitten myyntiin tullut lajike on kotoisin Queenslandista, Australiasta ja polveutuu yli 10 vuotta jatkuneesta siemenettömään hedelmään pyrkineestä jalostusohjelmasta. Tämän Eureka muunnoksen ajatellaan olevan erityisen hyödyllinen ravintoloille, baareille ja elintarviketeollisuudelle sen täydellisen siemenettömyyden vuoksi.



Eureka Seedless
(CitroGold, Etelä-Afrikka)
Tämä siemenetön lajike löytyi spontaanina Eureka muunnoksena vuonna 1996 Hoedspruitissa, Mpumalangan alueella Etelä-Afrikassa. Lajike otettiin jatkojalostukseen ja tuli markkinoille vartettuina taimina vuonna 2000 Nelspruitin trooppisten kasvien jalostuslaitoksesta. Lajikkeen on todettu säilyvän siemenettömänä useiden kasvisukupolvien ajan mikäli sitä lisätään suvuttomasti joko pistokkaina tai varttamalla.


ENG Seedless lemon
Photos   (1)  © Joe Real
(3) CitroGold
        


 
LAT Citrus × limon ’Villafranca’ 'Villafranca' sitruuna
'Villafranca' sitruuna
'Villafranca' sitruuna
Syn 
Citrus × limon 'Corona Foothill Eureka'
Citrus × limon 'Galligan Lisbon'

 
Villafranca on vanha sisilialainen lajike, joka on tullut tunnetuksi Yhdysvaltojen kautta. Lajiketta vietiin Euroopasta Sanfordiin, Floridaan vuonna 1875 ja sitä kautta edelleen Kalifornian sitrusvyöhykkeelle.


Villafranca oli kauan Floridan tärkein situunalajike, mutta nyt Bearss on syrjäyttänyt sen. Villafranca on ollut merkittävä lajike Queenslandissa, Australiassa, jossa sen kesäsatoa arvostetaan. Lajike on edelleen tärkeä Israelissa, jossa se on kakkoslajike Eurekan lälkeen.

Hedelmä muistuttaa paljon Eurekaa, mutta satoajat ovat enemmän Lisbonin kaltaiset ja painottuvat talveen. Puu on nopeakasvuisempi, kookkaampi ja piikikkäämpi kuin Eureka. Villafranca kasvattaa tuuhean lehvistön hedelmien suojaksi. Vanhemmiten puu muuttuu piikkittömäksi ja täysikasvuista Villafrancaa ja sen hedelmää on vaikea erottaa Eurekasta.

Kaliforniassa levinneiden 'Corona Foothill Eureka' ja 'Galligan Lisbon' lajikkeiden on nyttemmin todettu olevan vanhoja Villafranca-kantoja.


ENG Villafranca lemon
FRA Citron Villafranca
Kuvat   (1,3) © CCPP
(2) © C. Jacquemond / INRA
        



Sitruunaristeymät

Sitruunaristeymiä on useanlaisia. Tavallisimpia ovat sitruuna × mandariini, sitruuna × appelsiini ja sitruuna × sukaattisitruunaristeymät. Ryhmään kuuluviksi luetaan myös hedelmiä, jotka eivät ole sitruunaristeymiä, vaan muita sitrushedelmiä, joita käytetään ruuanlaitossa sitruunoiden tapaan.
Kaikkien sitruunankaltaisten hedelmien alkuperää ei vielä varmuudella tunneta.




 
 
LAT Citrus × limon ’Lemonime’ limettisitruuna 'Lemonime'
Syn (Citrus × limon) × Citrus aurantiifolia
Citrus tahitensis
FIN limettisitruuna
 
Sitruunan ja limetin risteymä

ENG Lemonime
Lemonlime
Chinese lemon
FRA Lemonime
I TA Limonima, limonetta
Kuva   © C. Jacquemond / INRA
  
     

 
   
LAT Citrus × limon 'Limetta' välimerenlimetti

välimerenlimetti 'Limetta'
Syn  Citrus limetta  Risso
FIN välimerenlimetti
 
Välimerenlimetti on makeahko sitruunaristeymä. Monissa maissa hedelmää kutsutaan nimellä limetta. Ranskalainen nimi ’Mamelon’ tarkoittaa nänniä ja viittaa hedelmän nystyrän muotoon. Välimerenlimetti on vanha ja melko tunnettu hedelmä. Se on tärkeä kauppalajike Tunisiassa ja joillain Etelä-Italian alueilla.

Kutsutaan myös  italianlimetiksi. Luokitellaan usein  limetteihin.

Viimeisimmissä tutkimuksissa on käynyt ilmi, että bergamotti on pomeranssin ja välimerenlimetin risteymä.

ENG Sweet limetta, Mediterranean sweet lemon
Sweet lemon, Sweet lime, Italian lime
FRA Limette à mamelon, Limette d’Italie, Limon doux
DEU Echte Limette, Süsse Limette, Süsse Zitrone
I TA Limetta
ESP Limón dulce
Kuvat

(1) © Home Citrus Growers
(2) Plantes du Sud

        
 

   
LAT Citrus × limon 'Millsweet' millsweetlimetti
'Millsweet' limetta
   

FIN millsweetlimetti
 
Tämä sitruunaristeymä on kotoisin Välimeren alueelta. Sen tiedetään kulkeutuneen Meksikon kautta Yhdysvaltoihin, jossa se sai nimen Millsweet vuonna 1943. Lajike on hapoton ja mehu makeahkoa. Pääkukinta-aika on keväällä, mutta Millsweet kukkii ja tuottaa hedelmiä vuoden ympäri. Luokitellaan usein  limetteihin.

ENG Millsweet limetta
FRA Limette millsweet
I TA Limetta millsweet
ESP Limón dulce millsweet
Kuvat    
© UCR Citrus Variety Collection
          

 
 
LAT Citrus × limon 'Lumia' lumiasitruuna
lumiasitruuna
Syn Citrus lumia Risso & Poit.
Citrus × limon var. lumia  Swingle
Citrus medica L. var. lumia
FIN lumiasitruuna
   
Lumiasitruuna
on Välimeren maissa kasvava päärynänmuotoinen makeahko sitruuna, jonka hedelmä voi kasvaa jopa 18 cm pitkäksi (kuvassa). Hedelmä sekoitetaan usein intianlimettiin (Citrus limettioides)  tai muihin makeisiin limetteihin. Lumiaa kutsutaan myös päärynäsitruunaksi ja ranskanlimetiksi sekä useilla kielillä komentajanpäärynäksi.

Catanian yliopiston tutkijaryhmä Sisiliassa on  hedelmien molekyylejä tutkimalla ja vertailemalla todennut sekä lumiasitruunan että aataminsitruunan (alla) olevan trigeneerisiä risteymiä. Ne olivat alunperin pomelon ja sukaattisitruunan hybridejä, jotka sitten risteytyivät sitruunan kanssa.

ENG Pear lemon, French lime, Sweet lemon
FRA Lumie, Poire du commandeur
DEU Birnenlimone, Süsse Limone, Komturbirne
I TA Lumia, Pero del Commendatore
Kuvat   © Home Citrus Growers
      
 

 
LAT Citrus × limon ' Pomum Adami' aataminsitruuna

aataminsitruuna, Citrus aurata

aataminsitruuna, Citrus aurata
Syn
Citrus lumia Risso & Poit var. pomum adami
Citrus aurata  Risso
Citrus lumia 'Pomum d'Adamum'
Citrus medica L. var. pomum adami

FIN aataminsitruuna
 
Marco Polo näki kasvin ensimmäisen kerran Persiassa, josta arabit toivat sen lähi-itään. Lajikkeen löysivät ranskalaiset seitsemännellä ristiretkellä Palestiinassa v. 1250 ja ristivät sen "aataminomenaksi". Tunnetaan paremmin nimillä aataminsitruuna ja paratiisinomena. Catanian yliopiston tutkijaryhmä Sisiliassa on  hedelmien molekyylejä vertailemalla todennut, että sekä lumiasitruuna (yllä) että aataminsitruuna ovat trigeneerisiä risteymiä. Ne olivat alunperin pomelon ja sukaattisitruunan hybridejä, jotka sitten risteytyivät sitruunan kanssa.

ENG Adam's apple 
FRA Pomme d'Adam, Pomme du paradis.
DEU Adamsapfel
I TA Pomo d'Adamo
Kuva   (1) © Home Citrus Growers
(2-3) Petr Broža
          

 
 
LAT Citrus × limon 'Ponderosa'
ponderosasitruuna

ponderosasitruuna
Syn Citrus pyriformis Hassk.
Citrus limon
L.  var. pyriformis  Burm.f.
Citrus × limon ‘American Wonder’
= (Citrus × limon) × Citrus medica
FIN ponderosasitruuna
  Päärynänmuotoinen sitruuna. Kasvin lehdet ja hedelmän rakenne kertovat sen olevan sitruuna-sukaattisitruuna risteymä ja ponderosasitruuna luokitellaankin joskus sukaattisitruunan muunnokseksi. Isokokoiset lehdet, tuuhea lehvistö, suuret näyttävät hedelmät, matala kasvutapa ja hyvä leikattavuus tekevät ponderosasitruunasta myös suositun koristekasvin.

ENG Ponderosa lemon
FRA Citron Ponderosa
Kuvat   © Aggie Horticulture TAMU
© UCR Citrus Variety Collection
        

 
 
LAT Citrus × limon  'Volkameriana'  volkamerinsitruuna
volkamerinsitruuna
Syn Citrus volkameriana  V.Ten. & Pasq.
Citrus limonia Osbeck 'Volkameriana'
Citrus × limonia
FIN volkamerinsitruuna
 
Volkamerinsitruuna pidettiin aiemmin kantoninlimetin (Citrus limonia) ja sitruunan risteymänä, mutta aivan viimeisimmissä tutkimuksissa on paljastunut että volkamerinsitruuna of sukaattisitruunan ja pomeranssin risteymä kuten tavallinen sitruunakin. Samaa alkuperää ovat myös bergamotti ja intianlimetti (palestiinanlimetti).

Puu tuottaa runsaasti hedelmiä ja on näyttävän näköinen. Sitä käytetään paljon myös koristeistutuksiin koska se kestää hyvin leikkaamista. Hedelmät ovat sitruunan muotoisia ja pinnalta hieman punertavia.

Hedelmäliha on oranssiin vivahtavaa, hapahkoa, miellyttävän raikkaan tuoksuista ja usein siemenetöntä. Volkamerinsitruunaa voidaan käyttää ruoanlaitossa sitruunan tapaan.

ENG Volkamer lemon
FRA Citron de Volkamer
Kuvat   © C. Jacquemond / INRA
  
   


   
LAT Citrus × jambhiri Lush. karheakuorisitruuna, Citrus × jambhiri
karheakuorisitruuna, Citrus × jambhiri
 
Viljeltyjä lajikkeita: ’Estes’, ’Milam’

FIN karheakuorisitruuna
 
Limetin tapaan käytetty karheakuorinen sitruuna. Tunnetaan myös nimellä jambhiri. Uusimmissa molekyylitutkimuksissa karheakuorisitruunan on todettu olevan mandariinin ja sukaattisitrunan risteymä. Kuori on hieman tavallisen sitruunan kuorta paksumpi. Hedelmän alaosassa on selvä ruusukkeen muotoinen ulkonema.  Jambhiri ei ole aivan yhtä mehukas kuin tavalliset sitruunalajikkeet, mutta sitä voidaan käyttää ruuanlaitossa sitruunan sijaan.

ENG Rough lemon, Jambhiri orange, Citronelle
FRA Citron verruqueux
DEU Rauhschalige Zitrone
I TA Rugoso
ESP Limón rugoso
Kuva
© CINHP / G.McCormack,
with permission
© C. Jacquemond / INRA
      
 

 
  
LAT Citrus × jambhiri Lush. ’Lemandarin’ mandariinisitruuna
mandariinisitruuna
Citrus × jambhiri 'Kona lime'
Syn Citrus limonelloides  Hayata
Citrus limonia  Osbeck  
Citrus taitensis  Risso
(Citrus × limon) × Citrus reticulata
FIN mandariinisitruuna
 
Sitruunan ja mandariinin risteymä. Värin punaisuusaste vaihtelee ilmaston ja maaperän mukaan. Kuvassa Havaijilla kasvava lajike 'Kona Lime'.
Ks. Limetit > kantoninlimetti

Mandariinisitruunasta eli kantoninlimetistä on kolme päämuotoa, rangpurinlimetti ja otaheitelimetti, jotka esitellään limeteissä, sekä kusaie.


ENG Lemandarin
FRA Lemandarine
I TA Lemandarina
Kuvat   © Ken Love
Linkit Fruits of Warm Climates    Rangpur Kona Lime     

 
 
LAT Citrus × jambhiri Lush. ’Lemonange’ appelsiinisitruuna
Syn (Citrus × limon) × Citrus sinensis
FIN appelsiinisitruuna
 
Sitruunan ja appelsiinin risteymä, ks. Meyerinsitruuna alempana



ENG Lemonange
Kuva Kuva on lajikkeesta Improved Meyer Lemon © Joe Real


 
LAT Citrus × jambhiri  'Meyer'  sileäkuorisitruuna

sileäkuorisitruuna

sileäkuorisitruuna
Syn
Citrus × meyerii  Yu Tanaka
Citrus × limon var. meyerii
(Citrus × limon) × sinensis

FIN sileäkuorisitruuna (meyerinsitruuna)
 
Sileäkuorisitruuna
on Frank Meyerin Kiinasta vuonna 1908 löytämä hedelmä, jonka luullaan olevan appelsiini- tai mandariini-sitruuna risteymä. Liha, mehu ja maku ovat ’punertavia’. Punaisuusaste riippuu ilmastosta ja maaperästä. Hedelmän kuoren pintarakenne on muista sitruunoista poiketen sileä. Vähähappoisempi kuin muut sitruunat. Kukkii ja tuottaa satoa ympäri vuoden, pääsato joulu-huhtikuussa. Sileäkuorisitruuna tunnetaan myös nimellä meyerinsitruuna.

Hedelmää ei viljellä kaupallisesti. Sen kuori on liian ohut ja hedelmä liian mehukas kestämään pitkää kuljetusta. Sileäkuorisitruunaa viljellään paljon kotipuutarhoissa ja koska puu hedelmineen on kaunis, koristaa se usein ovenpieliä erityisesti Yhdysvaltojen ja Australian sitrusvyöhykkeillä.

Ruokaresepteissä muotiin tulleen sileäkuorisitruunan mehun voi korvata mehulla, jossa on puolet sitruunamehua ja puolet appelsiinimehua.

ENG Meyer lemon
Kuvat   (1-2) © Petr Broža
(3) © Trade Winds Fruit
      

  
   
LAT Citrus × junos  Siebold ex Tanaka Yuzu

Yuzu

yuzusitruuna

yuzusitruuna
Syn
Citrus cavaleriei × Citrus sunki

FIN yuzu  (yuzusitruuna)
 
Yuzu kuuluu ryhmään papedoiksi kutsuttuja kiinalais-japanilaisia happamia pikkusitruksia, joiden toinen vanhempi on ichanginpapeda Citrus cavaleriei ja toinen on hapanmandariini Citrus sunki. Yuzun hedelmä on tavallisesti mandariinin kokoinen tai hieman pienempi, mutta voi sen yleisimmän kasvualueen ulkopuolella hyvin lämpimässä ilmastossa joskus kasvaa appelsiinin kokoiseksi. Ohut kuori on raakana vihreä mutta kypsänä hieman punertavan keltainen. Hedelmä on vähämehuinen ja täynnä pulleita yksialkioisia siemeniä, joista ei kasva lajikeaitoja jälkeläisiä. Yuzun pienten lehtien ruodissa on leveät ja huomiota herättävän kookkaat siipipalteet, mikä saa lehden näyttämään kaksiosaiselta. Yuzu poikkeaa useimmista muista sitrushedelmistä talvenkestävyytensä suhteen. Yuzu-puun on todettu selvinneen jopa -9 asteen pakkasesta, mikä mahdollistaa yuzun viljelyn normaalia sitrusvyöhykettä kylmemmillä alueilla. Tavallinen sitruuna on erittäin hallanarka ja pudottaa lehtensä ja hedelmänsä jo parin miinusasteen lämpötilassa.

Yuzu on kotoisin Kiinasta, mutta sitä kasvatetaan paljon Japanissa, jossa sekä mehua että raastettua kuorta käytetään perinteisessä japanilaisessa keittiössä. Hedelmän aromi on voimakas ja hieman terävä. Kuivattua kuorta käytetään mausteena. Japanissa hedelmiä käytetään ritualistisessa uuden vuoden seremoniassa hyvän terveyden ylläpitämiseksi. Kuuman kylpyveteen laitetaan kokonaisia tai puolikkaita hedelmiä, jotka lämpimässä luovuttavat voimakasta aromiaan. Tämän myös talvipäivänseisausta juhlistavan kylvyn sanotaan ehkäisevän flunssaa, lämmittävän kehoa ja rauhoittavan mieltä.

Yuzun tyypillinen hieman karvas, mutta eksoottisen hedelmäinen aromi on selvästi aistittavissa yuzulla maustetuissa siidereissä ja virvoitusjuomissa. Yuzua käytetään myös marmeladin ja hedelmäetikan valmistukseen ja sillä maustetaan leivonnaisia ja keittoja.

Share

ENG Yuzu lemon
Kuvat   (1-2) © Jorma Koskinen
(3-4) © 
Laaz